sobota, 19 grudnia 2015

LEŚNY MECH - CIASTO SZPINAKOWE ZDROWE I SMACZNE

Witajcie
Przedstawiam Wam przepis na ciasto, w którym zakochałam się od "pierwszego spojrzenia i kęsu". Ciasto, które od 2 lat niezmiennie króluje na stole wigilijnym, ciasto o wdzięcznej nazwie - "Leśny mech".
Tych, którzy ciasto znają i kochają nie muszę namawiać na skuszenie się i spróbowanie tego cudu kulinarnego. Zaś Tym, którzy nigdy o nim nie słyszeli polecam ten oto szybki przepis na ciasto , które już swoim wyglądem zachwyca, intryguje i stanowi ozdabę każdego stółu. A smakiem kradnie nasze serca i uzależnia !ale bardzo pozytywnie :)))






Zatem przejdźmy do składników :

450g mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach)
1 i 1/3 szkl.cukru
3 jajka
1 i 1/3 szkl.oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 30%
2 opakowania śmietan-fix
cukier wanilinowy
odrobina cukru pudru
owoce granata do ozdoby (dojrzały!)

Sposób wykonania:

1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
2. Miksujemy jajka z cukrem.
3. Nastepnie wlewamy powoli olej, nadal mieszając.
4. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sitko).
5. Po połączeniu wszystkich składników dodajemy szpinak i mieszamy powoli łyżką.
6. Wlewamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny do tzw. "suchego patyczka" w temp. 180'C
7. Po wystudzeniu ścinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzyku.
8. Ubijamy śmietanę 30%  dodając pod koniec śmietan-fix'y z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru           pudru
9. Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę i posypujemy okruszkami ciasta i obkładamy(posypujemy) owocami granata .
10. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce.
11. Każdy kawałek ciasta podajemy na telerzyku obsypanym okruszkami ciasta i ziarenkami granata.

Smacznego Kochani !

Lov E.
:)






3 komentarze:

  1. Witam ;) Ile jajek użyła Pani do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. 3 jajka :) , spis składników został uzupełniony :) pozdrawiam i życze smacznego :)

      Usuń